Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate
Πολιτικη της Θρησκειας: 09/24/23

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Πλανήτης Ανήκει στα Ερπετά

Ο Πλανήτης Ανήκει στα Ερπετά


Ο Πλανήτης Ανήκει στα Ερπετά

«Όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι, είναι πολύ πιθανό να μας καταλαβαίνει αυτό…».

Ο Πλανήτης Ανήκει στα Ερπετά και τον σφραγίζουν με τα σύμβολα τους.

[…] Η φυλή σας είναι γενετικά κατασκευασμένη από εξωγήινους κι εμείς ήμασταν λίγο ή πολύ παθητικοί επισκέπτες στην επιταχυμένη εξελικτική διαδικασία σας. Θα πρέπει να μάθετε (κάποιοι επιστήμονες σας ήδη το αναφέρουν) ότι το είδος σας εξελίχθηκε με μία αφύσικη τελείως απίθανη ταχύτητα μέσα σε 2-3 εκατομμύρια χρόνια. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατο, γιατί η εξέλιξη είναι μία πολύ πιο αργή διαδικασία εάν είναι φυσική, αλλά εσείς δεν το έχετε καταλάβει. Η δημιουργία σας ήταν τεχνητή και έγινε μέσω γενετικής μηχανικής, όχι από εμάς, αλλά από ένα εξωγήινο είδος. Εάν με ρωτήσετε, εάν είμαι εξωγήινη, θα πρέπει να απαντήσω πως όχι. Εμείς είμαστε οι ιθαγενείς γήινοι. Είχαμε και έχουμε κάποιες αποικίες στο ηλιακό σύστημα, αλλά προερχόμαστε από αυτόν εδώ τον πλανήτη. Είναι στην πραγματικότητα δικός μας πλανήτης κι όχι δικός σας, ποτέ δεν ήταν δικός σας.

 

[…] Έχουμε δύο κύρια σύμβολα που αντιπροσωπεύουν το είδος μας. Το πρώτο, το αρχαιότερο σύμβολο είναι ένα μπλε ερπετό με τέσσερα φτερά πάνω σε μαύρο φόντο, τα χρώματα έχουν θρησκευτική σημασία για εμάς. Αυτό το σύμβολο χρησιμοποιούταν από κάποια τμήματα της κοινωνίας μας, αλλά σήμερα είναι σπάνιο –εσείς οι άνθρωποι το αντιγράψατε πολλές φορές στα παλιά σας γραπτά. Το άλλο σύμβολο είναι ένα μυστικιστικό πλάσμα που το ονομάζετε «Δράκο» σε σχήμα κύκλου με επτά άσπρα άστρα στο μέσον. Αυτό το σύμβολο είναι περισσότερο κοινό σήμερα. Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα σύμβολα σε κυλινδρικό σκάφος που περιέγραψα στην προηγούμενη απάντηση ή σε κάποια υπόγεια εγκατάσταση, αυτό το αντικείμενο ή το μέρος ανήκει σίγουρα σε εμάς και θα σας συμβούλευα να απομακρυνθείτε όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.

 

[…] Μπορώ επίσης να προσπαθήσω να περιγράψω τον εαυτό μου, αλλά αμφιβάλλω εάν άλλοι του είδους σας θα μπορέσουν να φανταστούν την πραγματική μου όψη μέσα από απλές λέξεις, γιατί η αυτόματη άρνηση της ύπαρξης ερπετικών ειδών και γενικά ευφυών ειδών άλλων από το δικό σας είναι μέρος του προγραμματισμού του μυαλού σας. Φανταστείτε το σώμα ενός κανονικού θηλυκού ανθρώπου και έχετε μια πρώτη εντύπωση του σώματός μου. Όπως και εσείς, έχω κεφάλι, δύο χέρια, δύο παλάμες, δύο πόδια και δύο πατούσες και οι αναλογίες του σώματός μου είναι σαν τις δικές σας.

 

Όπως βλέπεις, είμαστε μία πολύ παλιά φυλή σε σύγκριση με το είδος σας, το οποίο χοροπηδούσε από εδώ και από εκεί σαν μικρά πιθηκοειδή ζώα στα δέντρα εκείνη την εποχή ενώ εμείς εφεύραμε την τεχνολογία, αποικίσαμε άλλους πλανήτες σε αυτό το σύστημα, χτίσαμε μεγάλες πόλεις πάνω σε αυτόν τον πλανήτη (που χάθηκαν χωρίς ίχνη με το πέρασμα του χρόνου) και αναδομήσαμε τα γονίδιά μας ενώσω τα γονίδιά σας ήταν ακόμη αυτά των ζώων.

 

Πριν 10 εκατομμύρια χρόνια τα μικρά πιθηκοειδή άρχισαν να μεγαλώνουν και κατέβηκαν από τα δέντρα στο έδαφος

Αλλά εξελίσσονταν πολύ αργά όπως είναι φυσιολογικό για ένα θηλαστικό και εκτός εάν κάτι ασυνήθιστο δεν συνέβαινε στο είδος σας, δεν θα μπορούσαμε να καθόμαστε τώρα εδώ και να συζητάμε, γιατί εγώ θα καθόμουν στο άνετο μοντέρνο σπίτι μου κι εσύ θα καθόσουν στην σπηλιά σου ντυμένος με γούνες και προσπαθώντας να ανακαλύψεις τα μυστικά της φωτιάς ή θα μπορούσε ίσως να κάθεσαι σε έναν από τους ζωολογικούς μας κήπους. Αλλά τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά και τώρα πιστεύετε ότι είστε το «Στέμμα της δημιουργίας» και μπορείτε εσείς να κάθεστε στα μοντέρνα σπίτια σας και εμείς πρέπει να κρυβόμαστε και να ζούμε κάτω από τη Γη ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

Περίπου πριν 1,5 εκατομμύρια χρόνια, ένα άλλο εξωγήινο είδος έφτασε στην Γη, ήταν προς έκπληξη μας το πρώτο είδος για πάνω από 60 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη για εσάς εάν ξέρατε πόσα πολλά και διαφορετικά είδη υπάρχουν σήμερα εδώ. Το ενδιαφέρον αυτού του ανθρωποειδούς είδους -τους αποκαλείτε «Ιλοχίμ» σήμερα- δεν ήταν οι πρώτες ύλες και ο χαλκός, ήταν προς μεγάλη μας κατάπληξη τα υπανάπτυκτα πίθηκο-ανθρωποειδή.[…] Διάβασε την συνέχεια: Φάκελοι Lacerta: Η Συνέντευξη μιας Ερπετοειδούς και τα άρθρα “Λατρεύοντας τα Ερπετά” και “Κάποιοι μας Κατέχουν – Κάπου Ανήκουμε”

 

«Κατάρα είναι η γνώση γι’ αυτόν που την έχει, κι αλίμονο σε αυτούς που θα καταραστεί μ’ αυτήν» Νίτσε

 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να επεξεργάζεται τα δεδομένα των αισθήσεων σε κώδικα, σε σύμβολα. Υπάρχει ένας πολύπλοκος εσωτερικός κώδικας συμβόλων στο πρόγραμμά μας, που μεταφράζει τα πάντα σύμφωνα με τις παραμέτρους του μεγάλου κρυπτογράφου που λέγεται «Ερπετοειδής Επικυρίαρχοι» και μας επιτρέπει αν αντιλαμβανόμαστε αυτά που ο Αφέντης έχει προαποφασίσει. Η ίδια η επιστήμη της ψυχολογίας και της θρησκείας των ανθρώπων, είναι ένα σύστημα κρυπτογράφησης των εκδηλώσεων του προγράμματος των ερπετοειδών

 

Στην Βίβλο των ιουδαίων, εβραίων, χριστιανών κλπ. ο ίδιος ο Θεός όταν τον ρωτούν δίνει το όνομα του σε κώδικα: YHVH (ΓΙΑΧΒΕ). Η ίδια η γραφή, τα γράμματα της κάθε αλφαβήτου, δεν είναι παρά κωδικοποιημένοι ήχοι, ηχητικά σύμβολα. Η γνώση μιας γλώσσας προϋποθέτει την γνώση αποκρυπτογράφησης αυτού του συμβολικού συστήματος που ονομάζονται «αγγλικά», «κινέζικα», κλπ.  Η γνώση αυτού του συστήματος δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας με επιλεγμένους κύκλους που είναι συμβατοί μεταξύ τους, σε κοινωνικό, πλανητικό ή γαλαξιακό επίπεδο. Για όλους τους υπόλοιπους, τους ασύμβατους αυτή η ειδικού τύπου επικοινωνία είναι κρυπτογραφημένη.

 

«Η αλχημεία είναι οι αλλαγές που διέπουν τον κόσμο, που τον χωρίζουν με ρυθμούς σε στάδια, που επεμβαίνουν σε κάθε επιμέρους στοιχείο μεταμορφώνοντας το κεντρικό, που με την σειρά του επηρεάζει το εξωτερικό και το παρατηρήσιμο και διαμορφώνει το γενικό. Αυτός που παρατηρεί την τέχνη της αλχημείας του κόσμου, δεν μπορεί να την εφαρμόσει αν δεν κατανοήσει πως πρώτα συμβαίνει στον ίδιο και πως πρέπει πρώτα να την εφαρμόσει στον εαυτό του. Έπειτα τα επιμέρους εσωτερικά στοιχεία θα μεταμορφώσουν τον κεντρικό νου του μικρόκοσμου κι εκείνος θα επηρεάσει το περιβάλλον και θα ενημερωθεί ο κεντρικός νους του μακρόκοσμου. Όταν Αυτός ανταποκριθεί, μην είσαι απροετοίμαστος.» Ρογήρος Βάκων, (1219/1220 – 1292)

 

[Ο Ρογήρος Βάκων δίδασκε την αποδέσμευση από τις αυθεντίες και την αναζήτηση της αλήθειας με την έρευνα. Θαύμαζε τον Αριστοτέλη, διατηρώντας όμως ανεξαρτησία γνώμης. Θεωρούσε τα μαθηματικά ως την βάση των επιστημών και την εμπειρία ως αναγκαία προϋπόθεση κάθε γνώσης, κάτι που τον κατατάσσει στους προδρόμους της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου. Διέκρινε δε την εμπειρία σε εμπειρία των αισθήσεων (εξωτερική) και σε εσωτερική (πνευματική) εμπειρία. 

 

Η εξωτερική ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη των επιστημών. Η δεύτερη, η πνευματική εμπειρία, ήταν η προϋπόθεση της ανόδου των βαθμίδων της αντίληψης των υπεραισθητών. Ο ανερχόμενος μέχρι τέλους την κλίμακα αυτή θα έφτανε στη ενόραση του θείου. Γνωστός κι ως Roger Bacon ασχολήθηκε με όλους τους τομείς της γνώσης. Επιδόθηκε στην αστρονομία, γλωσσολογία, αλχημεία, ιδιαίτερα στην οπτική, διόρθωσε το Ιουλιανό ημερολόγιο και σ’ αυτόν αποδίδονται οι εφευρέσεις του μεγεθυντικού φακού και του θερμομέτρου. Στην επιστολή του De secretis operibus οραματίζεται αυτοκίνητα και αεροπλάνα. Μελέτησε τον]

 

Αναρωτήθηκες ποτέ πως σκέφτεσαι;

Με γλώσσα, με εικόνες, με σύμβολα και με αφηρημένα νοήματα.

Η σκέψη έχει γλώσσα; Σε ποια γλώσσα σκέφτεσαι;

Ας πούμε ένας Άγγλος που ζει στην Ελλάδα, μιλά ελληνικά για να γίνει συμβατός (κοινή πραγματικότητα = συμφωνία) με τους υπόλοιπους. Σε ποια γλώσσα θα καταλήξει να σκέφτεται; Στα ελληνικά, αφού πρώτα περάσει μια περίοδο που οι σκέψεις του θα είναι μια μίξη ελληνικών και αγγλικών. Το ίδιο το υπόστρωμα της εγκεφαλικής συνειρμικής λειτουργίας, επεξεργάζεται τα πράγματα στον περίτεχνο συμβολικό κώδικα που ονομάζουμε «γλώσσα», εκφράζεται με σύμβολα που αποκαλούμε «γράμματα» και σκέφτεται με τις εικόνες αυτών των συμβόλων.

 

Ο Γερμανικής καταγωγής Αμερικανός πυρηνικός φυσικός Ρόμπερτ Οπενχάιμερ «πατέρας της ατομικής βόμβας» είχε πει: «Μέρα με την ημέρα, μαθαίνουμε πόσο παράξενος είναι στ’ αλήθεια αυτός ο κόσμος […] Μερικοί άνθρωποι γέλασαν, μερικοί άνθρωποι φώναζαν, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν σιωπηλοί. Μέσα στο μυαλό μου κυριάρχησε ένας στίχος, μια γραμμή από το “Bhagavad-Gita” στην οποία ο Krishna προσπαθεί να πείσει τον πρίγκιπα ότι πρέπει να κάνει το καθήκον του: “Είμαι ο θάνατος: ο καταστροφέας των κόσμων”». Αυτά ήταν τα λόγια του με τα οποία περιέγραψε την στιγμή της πρώτης έκρηξης ατομικής βόμβας στην έρημο του Νew Mexico στις 16 Ιουλίου του 1945. Ταυτόχρονα πάλεψε για να συνειδητοποιήσουμε τους τρομερούς κινδύνους της εργασίας του, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί, στην περίοδο του μακαρθισμού, ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

 

Η αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού μας -αποκαλούμενη κι ως «Mystery Babylon» -είναι μιά συνωμοσία, δημιουργημένη από μιά συμμορία ισχυρών -φαινομενικά- θεοτήτων (ο ορισμός της λέξης Θεός· σημαίνει ο ισχυρός, ο ταχύς), που αντλούν την παντοδύναμη ισχύ τους μόνο από την αδιαμαρτύρητη συγκατάθεση μας, την ΣΥΜΦΩΝΙΑ μας, για την συντήρηση αυτής της κατάστασης και την διαιωνίζουμε με το διάσημο «αυξάνεσθε και πληθύνεστε» για να έχει το μαντρί μπόλικα κοτοπουλάκια.

 

Εμείς απομακρύνουμε συνεχώς το βλέμμα μας από τις αμέτρητες άλλες όψεις της πραγματικότητας – που μας έχουν προγραμματίσει να τις αποκαλούμε “φανταστικές” – και καθημερινά υπογράφουμε με αίμα, δάκρυα και σπέρμα, αυτήν την πανίσχυρη συμφωνία, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για την διατήρηση της πραγματικότητας γύρω μας, όπως την αντιλαμβάνεται το πρόγραμμα που τρέχουμε. Εχουμε έναν ξένο καταπατητή κι αυτός ο καταπατητής μας έχει δώσει το μυαλό του (το δικό του πρόγραμμα, τα δικά του σύμβολα, την δική του γλώσσα) και με αυτό πορευόμαστε θεωρώντας το ως την μόνη αλήθεια. Μάλιστα ηλιθίως την αποκαλούμε ως την θεϊκή Αλήθεια του Χριστού, του Βούδα, του Κρίσνα και των χιλιάδων ακολούθων τους, ξεχνώντας πως όλοι αυτοί είναι παιδιά του Γιαχβέ. Πως είναι παραποτάμια από την ίδια πηγή.

 

Ένας παρατηρητικός και ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, μπορεί να περπατά για πολλές ώρες στον δρόμο, μαγεμένος από το πλήθος των πραγμάτων που μπορεί να παρατηρεί γύρω του, από την ανεξάντλητη εκπομπή μηνυμάτων που δέχεται από παντού, ακόμη και από τα πιο ελάχιστα πράγματα. Ο κόσμος είναι γεμάτος ολοφάνερα μηνύματα και μαγικούς συμβολισμούς  για τον άνθρωπο που μπορεί να τα δει, να τα αισθανθεί και συνήθως ένας τέτοιος άνθρωπος φλέγεται από την επιθυμία να τα περιγράψει, να τα διηγηθεί. Ετσι δημιουργείται η καλή μουσική, η ποίηση, η ζωγραφική, η γλυπτική και τα τελευταία χρόνια και η φωτογραφία.

 

Είναι ένας φυσικός νόμος που δεν μπορούν να του αντισταθούν οι άνθρωποι που αισθάνονται, ειδικά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε υψηλό τόνο στην κλίμακα των αισθημάτων. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με μιά βόλτα στον δρόμο. Φαντάσου ότι είναι απερίγραπτο, αν κάποιος κάνει το ίδιο μέσα σε μια βιβλιοθήκη ή αν περιπλανηθεί στα αισθητικά, αιθέρια, μυστήρια μονοπάτια των καλών τεχνών. Θα πρέπει να βρούμε ένα όνομα γι’ αυτό το μαρτύριο. Συνήθως οδηγεί στην απομόνωση και στην υψηλή αντίληψη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, (λίγοι μονάχα) οι άνθρωποι ασχολούνται με τις τέχνες, για να μην νιώθουν μόνοι. Κι αυτή η μοναξιά είναι μεταδοτική, γι’ αυτούς που απολαμβάνουν αυτές τις τέχνες. 

 

Μπορείς να αισθανθείς την ψυχή του Ντα Βίτσι αν σταθείς ακριβώς μπροστά σε έναν πίνακα του. Ακριβώς εκεί που στάθηκε κι ο ίδιος όταν τον ζωγράφισε. Γι’ αυτό δεν αφήνουν να σταθεί κανείς τόσο κοντά σε έναν πίνακα, που έτσι κι αλλιώς η έκθεση είναι αντίγραφο κι όχι πρωτότυπο. Αν έχεις αντίληψη κι εκπαίδευση στις και τις 18 αισθήσεις σου κι ο συναισθηματικός σου τόνος είναι υψηλός, τότε μπορείς να βρεθείς ακριβώς «στα πόδια» του καλλιτέχνη, να αισθανθείς όπως αυτός, να γίνεις αυτός… είναι μαγικό και μπορείς να το κάνεις σε μικρότερης εμβέλειας έργα, όπου επιτρέπουν να πλησιάσεις κοντά τους.

 

Θα μπορέσεις κατόπιν να αντιληφθείς πόσο εκτρωματικά είναι τα έργα των ερπετοειδών. 

 Αλλά για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να μην λατρεύεις κάποιο από αυτά με οποιοδήποτε όνομα κι αν σου παρουσιάζονται. Οχι ο Χριστός-Γιαχβέ δεν είναι ο Απόλλωνας, ούτε ο Ιάσων, πουθενά στα βιβλία των ιουδαίων δεν γράφει κάτι τέτοιο, αντιθέτως γράφει ότι το όνομα του είναι Γιαχβέ, ξεκάθαρα κι ολοφάνερα. Ούτε είναι Ελληνας, πουθενά ο Όμηρος δεν αναφέρει κάτι τέτοιο και πουθενά αλλού δεν αναφέρεται ως Ελληνας, παρά ως Ιουδαίος. Η γιόγκα είναι ινδουιστική τελετουργία της θρησκείας των νάγκας κι απολύτως καταστρεπτική για τον έμψυχο άνθρωπο. Διαβάζουμε ότι η λέξη YOGA ετυμολογικά προέρχεται από την Σανσκριτική ρίζα YUJ (στα Ελληνικά συνδέω, συσφίγγω, υποτάσσω) και εκφράζει σαν έννοια την κατάσταση ένωσης της ατομικής ψυχής με το Ον…

 

Ποιο Ον; Αυτό το Ον; Τα φίδια τα βλέπεις; 

 

Αν αυτά τα απλοϊκά δεν μπορείς να τα έχεις απόλυτα ξεκάθαρα στο μυαλό σου, είναι γιατί οι ευσεβείς πόθοι σου δεν στο επιτρέπουν, και το πρόγραμμα σου δεν σε αφήνει να σκεφτείς με το δικό μου μυαλό. Άλλωστε είναι γνωστό ότι καθένας θα εξαπατηθεί όταν το ψέμα εξυπηρετεί τις επιθυμίες του. Λέμε συχνά για τα ψέμματα της πολιτικής και τους ψεύτες πολιτικούς. Για την υπερβολική ροή πληροφορίας στο διαδίκτυο, που κάνει δύσκολη τη διάκριση της ήρας από το στάχυ. 

 

Σχεδόν, όμως, ποτέ δε μιλάει κανείς για αυτό που συντηρεί την ίδια την εξαπάτηση: τον εξαπατημένο. Τι είναι αυτό που τρέφει τον εξαπατημένο; Τι είναι αυτό που τον κάνει να προτιμά τελικά το ψέμα; Η ελπίδα, θα μπορούσε να πει κανείς. Ίσως η άγνοια ή η ημιμάθεια, θα αντέτεινε άλλος. Περισσότερο, όμως, από όλα φαίνεται ότι οι άνθρωποι επιλέγουν το ψέμα, επειδή αυτό τις περισσότερες φορές ταιριάζει καλύτερα στις επιθυμίες τους.

 

Αναρωτήθηκες ποτέ, ποιά σκέψη είναι δική σου; Καταδική σου;

Έχεις κάποια καταδική σου αντίληψη; Γράψε μια … οποιαδήποτε.

Είναι η πραγματικότητα πραγματική;  

 

Σε αυτή την ερώτηση, η απάντηση είναι … για ποιόν; Ως πραγματικότητα ορίζεται η περιοχή, το σύνολο των υπαρκτών πραγμάτων, καταστάσεων, γεγονότων ή συνθηκών, ο κόσμος όπως υπάρχει και γίνεται αντιληπτός. Η λέξη κλειδί εδώ είναι η λέξη … αντιληπτός. Αντί-λήψη, δηλαδή λαμβάνει τον ανθρώπινο ον γνώση της συμφωνημένης πραγματικότητας έμμεσα με τις αισθήσεις και τον νου (λογικό). Η γνώση για την πραγματικότητα του γίνεται όχι απευθείας, αλλά διαμέσου -του προγραμματισμού του.

 

Αντί-λήψη, είναι η γνώμη, η άποψη που έχει κάποιος για κάτι. Γράψε λοιπόν μία δική σου γνώμη για κάτι που να μην την έχει ήδη πει κάποιος άλλος πριν από εσένα. Δεν υπάρχει .. και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν έχεις τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων, των λέξεων κι των συμβολισμών που δημιουργούν πρωτότυπες αντιλήψεις. Αν είχες έστω και μια δική σου γνώμη για οτιδήποτε τότε θα ήσουν πολλές βαθμίδες πιο κοντά στην έξοδο από την φυλακή σου.

 

Αυτή η πραγματικότητα που ζούμε είναι μια από τις πιθανές πραγματικότητες που μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ως ανθρώπινα όντα. Είναι δημιουργημένη από τον παρατηρητή της, από τον επικυρίαρχο της,και δηλαδή δεν είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργηθεί. Είναι σχεδόν εύκολο να γνωρίζουμε με ακρίβεια τους κατασκευαστικούς νόμους που την δημιουργούν, αρκεί να έχουμε τις ικανότητες του κατασκευαστή, δηλαδή αν αρχίσουμε να δημιουργούμε την πραγματικότητα μας αντί να την αντί-λαμβανόμαστε. Στην πρώτη περίπτωση είμαστε το αποτέλεσμα ενός ξένου μυαλού, στην δεύτερη αναλαμβάνουμε την ευθύνη του δικού μας… και όχι, δεν είναι εύκολο για τα όντα που έχουν μάθει να κλαψουρίζουν δώθε κείθε την αδυναμία τους, την υποταγή, την ταπεινότητα, τον σεβασμό, την αγάπη, την ισότητα, τον φόβο Θεού κι όλες αυτές τις μαλακίες του ξένου μυαλού.

 

Αυτό το ξένο μυαλό μας διατάζει να αποκηρύξουμε – με την δική μας συμφωνία –  την συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν κι άλλα αισθήματα κι άλλες ιδέες κι άλλες αντιλήψεις, κι άλλα σύμβολα, κι άλλοι κόσμοι, πέρα από τους δικούς τους, κι ότι τα βδελυρά σύμβολα τους δεν έχουν καμία σχέση στον δικό μας ανθρώπινο κόσμο.

 

Ο μόνος τρόπος για να σπάσουμε την συμφωνία είναι να ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ότι τελούμε υπό κατάληψη, να ανεβάσουμε τόνο ζωής πάνω από τον φόβο και τον δικό τους ερπετοειδή θρησκευτικό έλεγχο, να στραφούμε στην αισθητική, (στην ανθρώπινη αισθητική) στην τέχνη, στον ενθουσιασμό, στην ανεξαρτησία, … κοντολογίς να ζήσουμε σαν πολεμιστές.

 

Ξέρεις πως ζει ο πολεμιστής; Μα σε συναναστροφή με πολεμιστές.

Από τι φαίνεται ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ αν κάποιος είναι πολεμιστής;

Μα από τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ που παράγει κι από τον βαθμό της ΑΙΤΙΑΣ του.

Δες την ζωή κάποιου, την διαχείριση του χρόνου, του χώρου, της μάζας και της ενέργειας του και θα αντιληφθείς σε ποιόν βαθμό είναι πολεμιστής ή κοτοπουλάκι.

 

Μην ψάχνεις να διαβάσεις «πίσω από τις γραμμές» την στιγμή μάλιστα που είσαι ανίκανος (λόγω προγράμματος) να διαβάσεις ακριβώς τις λέξεις που είναι μπροστά στα μάτια σου. Να δεις τις εικόνες που σου δείχνουν ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ποιος είναι το Μεγάλο Αφεντικό και που οφείλεις υπακοή, την ψυχή σου, την ζωή σου, τα παιδιά σου … και οτιδήποτε έχεις ήδη συμφωνήσει. Όταν δηλαδή δεν γνωρίζεις καν, τον ορισμό των λέξεων που χρησιμοποιείς κι αγνοείς καθολικά την ετυμολογία τους, το να ψάχνεις κρυφά νοήματα κι αφηρημένες έννοιες είναι απλώς ανόητο κι όταν ακούς να σου λένε κάτι του στυλ … “ο συγγραφέας γίνεται αντιληπτός αν διαβάζεις πίσω ή ανάμεσα από τις λέξεις, γιατί γράφει με συμβολισμούς” και ταυτόχρονα γνωρίζεις ότι ο συγγραφέας είναι μπεκρής, μπατίρης, εγωπαθής, ασθενής κι ανήθικος, να ξέρεις ότι αυτά που λέει, είναι απλώς οι εμφυτεύσεις του και το να τις δεχτείς, είναι σαν να τρέχεις σε λαδωμένο πάγο …

 

ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟΣ

 

Οι φωτογραφίες που βλέπεις είναι ο ορισμός του «θέλει ο συνωμοσιολόγος να κρυφτεί και τα ερπετά δεν τον αφήνουν»

@Ηω Αναγνώστου / 2019

Ο NAGA Πύργος Ελέγχου στο Φαραωνικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης !!!

 

 

ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗ ΣΎΜΒΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ … ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ;

 

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ

 


 

 

 https://terrapapers.com

 

 

 

 

 

theologos vasiliadis

 

Οι τρείς εγκέφαλοι του ανθρώπου

Οι τρείς εγκέφαλοι του ανθρώπου



Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία ενώνονται μεταξύ τους από την επιμήκη σχισμή. Το παλαιότερο και πιο πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου βρίσκεται στον ‘ερπετικό φλοιό’.  
 
Ο ερπετοειδής εγκέφαλος δεν είναι μια απροσδιόριστη θεωρία. 
Είναι μια ανατομική πραγματικότητα. 
 
Βέβαια έχει καλυφθεί από τον εγκεφαλικό φλοιό, ωστόσο εδράζεται βαθιά μέσα στο προεγκέφαλο, και αποτελείται από την παρεγκεφαλίδα, τον υποθάλαμο, και από μερικά άλλα όργανα του διεγκέφαλου. Όταν νιώθουμε μια τυφλή οργή, κρύο ιδρώτα η μια αυτάρεσκη απάθεια, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι εκείνη τη στιγμή ο ερπετοειδής εγκέφαλος κουμαντάρει την συνείδησή μας.. Η σημασία του είναι καθοριστική και αυτή θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε εν τάχει παρακάτω. 
 
Αν μπορούσαμε να επισημάνουμε τα κύρια χαρακτηριστικά του ερπετοειδή εγκεφάλου θα ήταν τα εξής :

  • Εμμονή, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.
  • Προσωπικές καθημερινές προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.
  • Δουλική υπαγόρευση σε παραδοσιακά μοντέλα ζωής.
  • Υπακοή σε παραδοσιακές νόρμες, νόμους, θρησκεία και πολιτισμό.
  • Έδρα κάθε είδους τρόπου εξαπάτησης.

 Η ερπετοειδής συνείδηση δεν εξαφανίστηκε όταν οι εγκέφαλοι μας εισήλθαν στη θηλαστική φάση. Η θηλαστική συνείδηση τοποθετήθηκε απλώς πάνω από την ερπετοειδή και πολλές φορές το θηλαστικό επικάλυμμα ήταν λεπτό και πορώδες κι έτσι η ερπετοειδής ενέργεια εξακολουθούσε να το διαπερνάει. Άλλωστε, σ’ αυτές τις δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, η ερπετοειδής ενέργεια ήταν αυτή που δέσποζε στον πλανήτη φτάνοντας στο αποκορύφωμά της με τους δεινοσαύρους. 
 
Η ερπετοειδής συνείδηση είναι ψυχρή, επιθετική, θυμώδης, άπληστη και παρανοϊκή. 
 
Γνωρίζετε  ότι ο ερπετοειδής εγκέφαλος  συμπεριφέρεται όπως ό όφις; Μπορεί να γίνει άρπαγας ,  αιμοβόρος, αχόρταγος, δηλητηριώδης , φονιάς, …Αλλά

Αλλά  είναι όμως και ο Σοφός.
 

 

Είναι το σημείο πού εκφράζετε το ένστικτό μας.

Ο ερπετοειδής εγκέφαλος   είναι ο αρχαίος εγκέφαλός μας.
 
Καταλαμβάνει εκείνο το σημείο  πού εμπεριέχεται το σύστημα Θάλαμος –Υποθάλαμος-Αμυγδαλή-Ιππόκαμπος.

Δηλαδή το σύστημα Θηλαστικού και Ερπετοειδούς .

Για  να μπούμε καλά στα άδυτά του  συστήματος και πώς λειτουργεί πάνω στην θέλησή μας ,όταν  του επιτρέπουμε να  ελέγχει το λογικό  ή φλοιώδη τμήμα του εγκεφάλου μας, ας  ακούσουμε  τι λέει ό Γουόλτερ Τζέρμαν  για το τι συμβαίνει όταν επικρατεί ο  ερπετοειδής εγκέφαλος  τον οποίον ονομάζει υπερσυνείδητο .

«Όταν  αυτά τά πρωτόγονα ένστικτα ,  του σέξ και της αυτοσυντήρησης , προκαλούν συγκινήσεις αρνητικές,   όπως η οργή , ο φόβος, η φιληδονία κ.λ.π, σε βαθμό πού να κυριαρχούν στον λογικό νου , τότε αυτές οι αισθήσεις  του υπερσυνείδητου καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά , ή οποία λέγετε τότε αρνητική συμπεριφορά

Είναι αυτό πού ο νευρολόγος Τζάντσον Χέρρικ  έδωσε τον ορισμό «Θαλαμική Επικράτηση».

Είναι μια κατάσταση νοητικής αταξίας, στην οποία τα αισθήματα σφετερίζονται την αίσθηση της λογικής.  Τότε, οι ανθρώπινες αποκλίσεις και οι ψυχοσωματικές ασθένειες , αποκορυφώνονται σε μια μορφή εκφυλιστικής ασθένειας  και  είναι συχνά προϊόν αυτής της  Θαλαμικής επικράτησης  και η αιτία ενός «συγκινησιακού σκέπτεσθαι»  αρνητικού.»

Δηλαδή , ο κίνδυνος  να ελέγχετε ο νους μας από το αρχαίο  ενστικτώδη ερπετοειδή τμήμα του εγκεφάλου μας,  εμπεριέχει  την αποδυνάμωση της θελήσεώς μας,

την διατάραξη του νευρικού μας συστήματος πού εξαρτάται από αυτόν μέσω του νωτιαίου μυελού,

φέρνει το άγχος λόγο των ανεξέλεγκτων συγκινήσεων πού προέρχονται από την επιρροή του Θαλάμου επί της Αμυγδαλής ,

 δημιουργούνται ασθένειες γιατί οι συγκινήσεις αυτές δηλητηριάζουν μέσω των νεύρων το αίμα μας πού επιδρά επί των σπλάχνων και γενικά σε όλο το σώμα, αλλά ειδικά στην καρδιά,

 και τέλος μας καταστεί υποχείριο περίεργων και ίσως επικίνδυνων πράξεων πού μπορεί να φθάσουν έως τον φόνο.   

Ο  Θάλαμος , είναι ο χώρος της φαντασίας μας,  πρέπει να έχουμε τον έλεγχο για να μπορούμε να δημιουργούμε όνειρα για την ζωή μας αλλά και να ελέγχουμε τα όνειρά  του ύπνου μας για να μην γίνονται εφιάλτες. Επειδή αυτός είναι ο χώρος όπου δεχόμαστε τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα , έχει ως αποτέλεσμα  να γινόμαστε πολύ εύκολα υποκείμενα νοητικού ελέγχου.   

Πάνω σε αυτό έχουν δουλέψει  όλες οι μυστικές υπηρεσίες  του υπόκοσμου του συστήματος, των κοινωνιών του δυτικού  και «πολιτισμένου» κόσμου για να ελέγχουν την ανθρωπότητα. 

 Γι΄αυτό επικρατεί  περισσότερο το κακό και η τρέλα στον κόσμο. 

Το μεγαλύτερο όπλο τους είναι η τηλεόραση. Οπτικοακουστικό μέσον.

Ενώ την εποχή πού υπήρχε  μόνο το ραδιόφωνο, ακούγοντας μόνο την φωνή , μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει την φαντασία του και να δημιουργήσει τις εικόνες πού ήθελε ο καθένας μέσα στο χώρο του εγκεφάλου του πού γίνετε αίθουσα προβολής, δηλαδή τον Θάλαμο.  Η φαντασία λειτουργούσε και δεν υποβάλλονταν. 
 
 
     ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.



Αυτός  όμως ο αρχαίος εγκέφαλος, ο ερπετοειδής με τον θηλαστικό , έχει και την καλή του πλευρά. Αυτήν πού μας κρύβουν  γιατί αποτελεί την πραγματική μαγική δύναμη πού έχουμε μέσα μας.   Είναι ο παντογνώστης σοφός πού όταν η λογική  και η θέλησή μας τον οδηγεί , μας  κάνει υπεράνθρωπους,  φέρνει τα θαύματα στην ζωή μας, ξαναβρίσκουμε τον χαμένο παράδεισο. 

Για να καταλάβετε πώς έχετε τον έλεγχο του ερπετοειδή , πώς η θέλησή σας ελέγχει την φαντασία σας , προσέξτε πώς δουλεύουν τα νεύρα σας. Αν είστε νευρικός , έχετε τικ , κουνάτε τα πόδια σας , ταράζεστε εύκολα,  είστε υπό τον έλεγχο του ερπετού. 

Ένας τρόπος για να  γίνετε κυρίαρχοι του εαυτού σας είναι να  λέτε από μέσα σας  μια προσευχή για να ηρεμεί το νευρικό σας σύστημα, δηλ..εκείνη την στιγμή συνειδητοποιείται την κατάστασή σας, δηλαδή «ξυπνάτε»  από την υπνωτισμένη  θέση πού βρίσκεστε, {μην ξεχνάμε πώς  ο όφις υπνωτίζεται εύκολα}, και χαλαρώνουν τά νεύρα σας. 

Άλλωστε , η χαλάρωση συνιστάτε για τον σωστό οραματισμό  των επιθυμιών και των ονείρων μας γιατί έτσι  μπορούμε να προβάλουμε στον Θάλαμο αυτό που επιθυμούμε και διεγείροντας τον μέσω της Αμυγδαλής   με την συγκίνηση , τότε οι σκέψεις μας σαν ηλεκτροχημικές διαδικασίες, δημιουργούν παλμούς πού μεταδίδονται σαν ραδιοφωνικά κύματα και τότε οι επιθυμίες μας  έχουν  βρει την πιο σύντομη οδό για να πραγματοποιηθούν. 

 Είναι αυτό πού λένε, «Το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις»




Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ. 


ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΚΟΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΕΩΣ ΣΟΥ;

Ο εγκέφαλος του σύγχρονου ανθρώπου αποτελείται από έναν πυρήνα ερπετοειδούς εγκεφάλου, έναν εγκέφαλο κατώτερου θηλαστικού και κυρίως από τον εξελιγμένο ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η καθένας από τους τρεις εγκεφάλους ελέγχει τις δικές του λειτουργίες και συνδέεται με τους άλλους με ένα δυναμικό δίκτυο νευρωνικών συνδέσεων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δίνει στον άνθρωπο την ξεχωριστή του θέση στο βασίλειο των ζώων, όμως οι άλλοι δύο εγκέφαλοί μας είναι ίδιοι με τις αντίστοιχες δομές των άλλων ζώων, μιας και οι πρωτόγονες αυτές περιοχές έχουν παραμείνει ίδιες εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι μόνο ο ανώτερος ανθρώπινος εγκέφαλος που επιβάλλεται στον ερπετοειδή και στο θηλαστικό εγκέφαλο, αλλά αρκετά συχνά συμβαίνει το αντίθετο. Είναι εκείνες οι στιγμές που νοιώθουμε για παράδειγμα ανασφάλεια και δρούμε σαν απειλούμενα ζώα.

Το σύνολο των ψυχικών διακυμάνσεων ή διαταραχών βασίζεται στα δίκτυα επικοινωνίας και ελέγχου των τριών αυτών βασικών πυρήνων του εγκεφάλου μας.

Ο ανώτερος ανθρώπινος εγκέφαλος ή λογικός εγκέφαλος, καταλαμβάνει το 85 % του συνολικού εγκεφάλου μας και ρυθμίζει ανώτερες λειτουργίες όπως:

1. Δημιουργικότητα.

2. Φαντασία.

3. Λογική.

4. Συλλογισμός.

5. Συναίσθηση @ ενσυναίσθηση

6. Καλοσύνη.

7. Επίλυση προβλημάτων.

8. Συνδυαστική σκέψη.

9. Κοινωνικότητα.

Ο θηλαστικός ή συναισθηματικός εγκέφαλος, που εμφανίζεται όμοιος (συντηρημένος) σε πολλά θηλαστικά και δημιουργεί τα συναισθήματα που στη συνέχεια θα πρέπει να ελεγχθούν από το λογικό εγκέφαλο. Άφορά τήν αμυγδαλή και τόν ιππόκαμπο.

Ο θηλαστικός εγκέφαλος ρυθμίζει και γεννά συναισθήματα όπως:

1. Οργή.

2. Φόβος.

3. Παρόρμηση.

4. Πόθος.

5. Παιγνίδι.

6. Στοργή.

7. Φροντίδα.

8. Φιλία.

9. Έρωτας.

10. Ζήλια.

Ο ερπετοειδής εγκέφαλος είναι το πιο πρωτόγονο τμήμα του εγκεφάλου μας. 
 
Δημιουργεί την ανάγκη για επιβίωση και ρυθμίζει αισθήματα και κατώτερες λειτουργίες όπως:   Αφορά τόν Θάλαμο καί τόν Υποθάλαμο.

1. Αναπνοή.

2. Θερμοκρασία σώματος.

3. Λειτουργία καρδιάς.

4. Πείνα.

5. Πέψη.

6. Στάση και κίνηση σώματος.

7. Ισορροπία.

8. Αντίληψη χώρου.

9. Κίνδυνος.

10. Ένστικτα επιβίωσης.

Αξίζει να σκεφτεί κανείς τον τρόπο λειτουργίας του τριπολικού αυτού συστήματος και τις ενδεχόμενες παρεκτροπές του, παίρνοντας χαρακτηριστικά προσωπικοτήτων από το περιβάλλον του.
 

 

 

Οι τρείς εγκέφαλοι του ανθρώπου. Επιστημονική τεκμηρίωση για την “ερπετοειδή” φύση μας

 

Να γιατί μόνο οι χορτασμένοι και ικανοποιημένοι μπορούν να φιλοσοφήσουν..
Όλοι μας έχουμε ζήσει την εμπειρία να θέλουμε να κάνουμε κάτι πάρα πολύ, ενώ ταυτόχρονα νοιώθουμε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα μας και αντιλαμβανόμαστε λογικά ότι αυτό είναι παράλογο ή και επικίνδυ­νο ακόμα για μάς.

 Σκεφτείτε την πε­ρίπτωση που είστε με έναν σύντροφο που αγαπάτε πραγματικά, αλλά στον επαγ­γελματικό σας χώρο υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος σας ελκύει σεξουαλικά πάρα πολύ. Νοιώθετε να θέλετε πάρα πολύ έντονα να κά­νετε σεξ με αυτόν τον τρίτο άνθρωπο, και ταυτόχρονα, έχετε το αίσθημα ότι αυτό βρί­σκεται σε αντίθεση με την αγάπη που νοιώ­θετε για τον/την σύντροφο σας. Ακόμα, την ίδια στιγμή, καταλαβαίνετε λογικά ότι αν πραγματοποιήσετε την παρόρμηση σας, βάζε­τε σε κίνδυνο τόσο τη σχέση σας, όσο και τη δουλειά σας.

Και, βέβαια, νοιώθετε μπερδεμέ­νοι γιατί αισθάνεστε σαν να μην ξέρετε το τι πραγματικά θέλετε, το τι πραγματικά ζητάει ο εγκέφαλος σας να κάνετε.

Η θρησκεία την αντιμετώπιζε ως μια στιγ­μή κρίσης που συνδιαλέγονταν τρεις ξεχωριστές πνευματικές «οντότητες», η «ψυχή», ο «άγγελος» και ο «δαίμονας» του ίδιου ανθρώπου.

Και ότι ήταν θέμα της «ελεύθερης βού­λησης» του συγκεκριμένου ανθρώπου το να πάρει τη μία ή την άλλη απόφαση, παίρνο­ντας παράλληλα την αντίστοιχη ικανοποίη­ση και αναλαμβάνοντας να πληρώσει το αντίστοιχο χρέος, είτε σε αυτή είτε στην άλ­λη ή την επόμενη (ανάλογα με τη θρησκεία) ζωή του.

Η ψυχολογία την αντιμετωπίζει επίσης ως μία στιγμή κρίσης, μόνο που στην προσέγγι­ση της δεν συνδιαλέγονται τρεις διαφορετικές οντότητες, αλλά τα τρία διαφορετικά μέ­ρη της «ψυχής», ή του «ψυχικού οργάνου» του κάθε ανθρώπου. Το Συνειδητό, το Ύπερ-συνειδητό και το Υποσυνείδητο.

Το τι απόφαση θα παίρνατε τελικά, ήταν θέμα της ισορροπίας που το Εγώ σας μπορούσε να επιβάλλει ανάμεσα στις επιθυμίες και τις απαγορεύσεις, δίνοντας σας παράλληλα τόσο την ικα­νοποίηση όσο και τις ενοχές που συνεπάγεται η απόφαση σας αυτή. Όποια όμως και από τις δύο αυτές προσεγγίσεις -ή και τις δύο ταυτόχρονα- να ακολουθούσατε, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταλάβετε λογικά το γιατί βάζετε τον εαυτό σας σε αυτή την κα­τάσταση κρίσης και το γιατί θέλετε να υιοθε­τείτε μια τόσο παράλογη, και τόσο συναισθη­ματικά, «ακριβή» συμπεριφορά… Το όλο θέμα, φαίνεται να είναι έξω από τη λογική σας, πέρα από κάθε έλεγχο του μυαλού σας. Πέρα από κάθε έλεγχο του εγκεφάλου σας.
Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι ακρι­βώς έτσι;

Είναι επιστημονικά αδιαμφισβήτητο ότι όλες οι επιθυμίες και τα αισθήματα, οι αποφάσεις και οι συμπεριφορές μας, έχουν να κάνουν με εγκεφαλικές λειτουρ­γίες, που εδράζονται στον ανθρώπινο εγκέ­φαλο.

 Όμως, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, κα­νένας δεν έχει μπορέσει να εντοπίσει μια βιο­λογική δομή του εγκεφάλου που να παραπέ­μπει στην «ψυχή», τον «άγγελο» ή το «δαίμο­να» μας, που κατά τις θρησκείες υπάρχουν μέσα μας.

 Όπως δεν είχε μπορέσει να εντοπίσει μία δομή στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που να παραπέμπει στο «ψυχικό όργανο», που κατά τη ψυχολογία υπάρχει σε κάθε άνθρω­πο.
Υπάρχει όμως και μια ακόμα προσέγγιση στο παραπάνω πρόβλημα. Μία προσέγγιση που έχει επιστημονικά διατυπωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και στηρίζεται απόλυτα σε βιολογικά και νευρολογικά δεδο­μένα. Μια προσέγγιση που η ορθότητα της σήμερα πια επιβεβαιώνεται πλήρως από τις πλέον σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης της λει­τουργίας του εγκεφάλου.

Για να την διατυπώσουμε απλά, κάθε άν­θρωπος δεν έχει έναν αλλά τρεις διαφο­ρετικούς εγκεφάλους που όλοι τους βρί­σκονται μέσα στο κεφάλι μας!

Έχουμε τρεις ανατομικά ξεχωριστούς εγκεφάλους, που μπορούν να είτε να συνεργάζονται είτε να αντιμάχονται μεταξύ τους, με τον ίδιο ακρι­βώς τρόπο που έχουμε ανατομικά τέσσερα άκρα, δύο χέρια και δύο πόδια. Όταν τα χέ­ρια μας συνεργάζονται μεταξύ τους, τότε μπορούμε να κάνουμε πολλές και διάφορες δουλειές. Όταν για κάποιον, νευρολογικό συνήθως λόγο, αυτή η ικανότητα οργάνωσης και συνεργασίας των χεριών μας χαθεί, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Κάτι ανά­λογο ισχύει και με την συνεργασία των τριών εγκεφάλων μας.

Μια καλή περιγραφική αναλογία των τριών εγκεφάλων μας είναι η εξής.
Ας τους φανταστούμε σαν τρεις διαφορετικούς ηλε­κτρονικούς υπολογιστές που έχουν αποθη­κευτεί σε τρία διαφορετικά ράφια του ίδιου ντουλαπιού, έναν στο κάτω, έναν στο μεσαίο και έναν στο επάνω ράφι. Αυτοί οι τρεις δια­φορετικοί και ανεξάρτητοι μεταξύ τους υπο­λογιστές είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και δημιουργούν ένα δίκτυο. Τα δεδομένα που εισέρχονται από τα αισθητικά όργανα στο δί­κτυο εισάγονται σχεδόν ταυτόχρονα και στους τρεις κομπιούτερ, που όμως τα επε­ξεργάζονται ανεξάρτητα και με διαφορε­τικό τρόπο, έτσι οι απαντήσεις τους στα ίδια δεδομένα μπορούν είτε να ταιριάζουν εί­τε να διαφέρουν ή και να είναι αντιφατικές μεταξύ τους.

Οι απαντήσεις του κάθε ενός από αυτούς τους υπολογιστές εισάγονται και κυκλοφο­ρούν ανεξάρτητα στο δίκτυο, και μεταφέρο­νται στα τελικά όργανα αντίδρασης. Αν οι απαντήσεις είναι αρμονικές, το όλο σύστημα λειτουργεί καλά και ο άνθρωπος νοιώθει το αίσθημα της ασφάλειας, της συναι­σθηματικής πληρότητας και τη δυνατό­τητα αυτοπραγμάτωσης.
Αν οι απαντήσεις είναι δυσαρμονικές τότε δημιουργούνται προβλήματα στο δίκτυο που, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να «κρεμάσουν» και τους τρεις κομπιούτερ και να ρίξουν το όλο σύ­στημα..

Για να αποφευχθεί το πλήρες «πέσιμο» του συστήματος που θα ήταν καταστροφικό κα­θώς θα οδηγούσε στον θάνατο, έχει προβλε­φθεί η εξής λειτουργία:
Ο υπολογιστής που υπάρχει στο κατώτερο ράφι και ελέγχει την επιβίωση, έχει επιπλέον την υποχρέωση να ελέγχει και τον βαθμό δυσαρμονίας των απα­ντήσεων των τριών ξεχωριστών κομπιούτερ του συστήματος. Όταν ο βαθμός δυσαρμο­νίας ξεπεράσει κάποια επιτρεπτά όρια, τότε οφείλει να «κλείνει» την παροχή ρεύμα­τος: είτε προς τον έναν από τους δύο άλ­λους υπολογιστές (εκείνον που προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσαρμονία), είτε και προς τους δύο στις τελείως εξαιρετικές περιπτώ­σεις, αναλαμβάνοντας αυτός μόνος του τη λειτουργία του όλου συστήματος!

Το «κλείσιμο» του άλλου -ή και των δύο άλλων υπολογιστών- υπάρχει η πρόβλεψη να διαρκεί τον λιγότερο δυνατό χρόνο, είναι όμως δυνατόν και να επεκταθεί μέχρι να επι­λυθεί η κατάσταση ή να αντιμετωπιστεί το ερέθισμα που προκαλεί τη δυσαρμονία των απαντήσεων. Στο διάστημα αυτό επιτελού­νται μόνον οι βασικότερες λειτουργίες και το όλο σύστημα (ο άνθρωπος) λειτουργεί σε έναν στοιχειώδη μόνο βαθμό. Αυτό είναι που συμβαίνει και σε περιπτώσεις κρίσης όπως αυτή που είδαμε στην αρχή.

Μέσα λοιπόν στο κρανίο μας δεν υπάρχει ένας, αλλά τρεις διαφορετικοί μεταξύ τους εγκέφαλοι που ο καθένας τους αντιπροσω­πεύει και προέρχεται από ένα διαφορετικό στάδιο της βιολογικής καταγωγής και εξέλι­ξης του ανθρώπου.

Με βάση τη σειρά που εξελίχθηκαν είναι τακτοποιημένοι μέσα στο κρανίο μας σε τρία στρώματα: ο παλιότερος πιο βαθιά και ο νεότερος στην επιφάνεια, με τον ίδιο τρόπο που τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης βρίσκονται σε τρεις αλλεπάλληλες στρώσεις, η μία επάνω στην άλλη. Αυτοί οι τρεις εγκέφαλοι έχουν ο καθένας τις δι­κές του λειτουργίες, τη δική του ευφυία, τη δική του αίσθηση εαυτού, τη δική του αίσθηση χώρου και χρόνου και τις δικές του αναμνήσεις. Αν και ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ με πολλά νεύρα, φαίνεται να λειτουρ­γούν σχεδόν τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Τα περιγραφικά ονόματα αυτών των τριών εγκεφά­λων, από τον εξελικτικά παλιότερο προς τον νεώτερο, είναι: «Εγκέφαλος των ερπετών» · «Παλαιο-Εγκέφαλος των θηλαστικών» και «Νέο-Εγκέφαλος των θηλα­στικών».
 
 



 
Οι τρεις εγκέφαλοι του ανθρώπου.

Στ’ εσωτερικό τμήμα διακρίνεται το αρχαίο ερπετοειδές τμήμα του εγκεφάλου μας το οποίο αποδεικνύεται κεντρικό σημείο αναφοράς της συμπεριφοράς μας.

Συνεχώς μαθαίναμε ή και θέλου­με να πιστεύουμε στην ανωτερότητα του αν­θρώπου και στην δύναμη του ανθρώπινου μυαλού στο να ελέγχει με τη λογική του πράγματα και καταστάσεις – λειτουργίες που σχετίζονται με το πιο εξελικτικά σύγ­χρονο εγκέφαλο μας, εκείνον που μας διαφο­ροποιεί ουσιαστικά από όλα τα άλλα ζώα: Νεο-Θηλαστικό.
Η πραγματικότητα όμως σχεδόν πάντα διέψευδε την πεποίθηση μας αυτή, καθώς η λογική μας εύκολα χάνεται μπροστά στη δύνα­μη των συναισθημάτων μας, που αποτελούν λειτουργίες του δεύτερου εγκεφάλου μας, του Παλαιο-θηλαστικού.
 

Παλαιο-θηλαστικό τμήμα
Νέο-θηλαστικό τμήμα
 
 
Και αντίστοιχα, η όποια δύναμη των συ­ναισθημάτων εξαφανίζεται όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που σχετίζο­νται με βασικά θέματα επιβίωσης, όταν ενερ­γοποιούνται λειτουργίες του πρώτου εγκεφά­λου μας, του Ερπετικού.

Αυτές οι αντιφάσεις, που τόσο προσβάλ­λουν και προκαλούν την ιδέα της ανωτερό­τητας του ανθρώπου σε βαθμό που να προ­σπαθούμε να αγνοούμε την ύπαρξη τους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, εξηγούνται πάρα πολύ καλά με την ύπαρξη των τριών εγκεφάλων.

Και συμβαίνουν για πολύ απλούς βιολογικούς λόγους οι οποίοι σχετί­ζονται με την ανατομική θέση των τριών εγκεφάλων μας και του τρόπου που μπαί­νει και κυκλοφορεί το αίμα στην κρα­νιακή μας κοιλότητα. Το αίμα εισέρχεται από το κατώτερο μέρος του κρανίου μας με τις σπονδυλικές αρτηρίες. Από τη βάση του κρανίου αρχίζει να κυκλο­φορεί για να αιματώσει τη δομή που συνολι­κά ονομάζαμε μέχρι σήμερα ανθρώπινο εγκέφαλο, εισερχόμενο  από τα βαθύ­τερα και παλιότερα προς τα επιφανειακότε­ρα και νεότερα μέρη του, δηλαδή αιματώνεται πρώτα το Ερπετοειδές, μετά το Παλαιο-θηλαστικό και τελευταίο το Νέο – θηλαστικό τμήμα του εγκεφάλου.

Όμως η ποσότητα του αίματος που μπορεί να μπει στο κρανίο μας είναι περιορισμένη. Έτσι, το αίμα που υπάρχει διαθέσιμο προσφέρεται πρώτα για να καλύψει  τις ανάγκες του Ερπετικού. Αν οι ανάγκες αυτές καλυ­φθούν επαρκώς, τότε το αίμα που περισσεύει πηγαίνει στον παλαιο-θηλαστικό. Και μόνο αφού καλυφθούν και αυτού του τμήματος οι ανάγκες αρχίζει να αιματώνεται και ο Νέο-θηλαστικός.

Αυτό, στην πράξη, οδηγεί στο εξής: Σε φυ­σιολογικές συνθήκες, το αίμα πηγαίνει στον «Νέο-εγκέφαλο των θηλαστικών» μόνον εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες αιμάτωσης του «Παλαιο-Εγκεφάλου των θηλαστικών», και αντίστοιχα, αίμα πηγαίνει στον «Παλαιό-Εγκέφαλο των θηλαστικών» μόνον εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες του «Εγκεφά­λου των Ερπετών».

Με απλά λόγια, η λογική μπορεί να λει­τουργήσει μόνον εφόσον έχουν ικανο­ποιηθεί οι συναισθηματικές μας ανάγκες, και οι συναισθηματικές μας ανάγκες μπορούν να εμφανιστούν μόνον εφό­σον έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες μας που σχετίζονται με την επιβίωση! Δηλαδή «μόνο αν είναι κάποιος χορτάτος μπορεί να φιλοσοφεί»
Επί πλέον, αν διεγερθεί σημαντικά ο «Εγκέφαλος των Ερπετών» για λόγους που σχετίζονται με θέματα επιβίωσης και αρχίσει να χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερο αίμα, τότε το αίμα αυτό «κλέβεται» είτε από τον εγκέφαλο που ελέγχει τα συναισθήματα μας είτε από τον εγκέφαλο που ελέγχει τη λογική μας, με αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο η και οι δύο να αρχίσουν να υπολειτουργούν.

Και αντίστοιχα, αν διεγερθεί σημαντικά ο «Παλαιό-Εγκέφαλος των θηλαστικών» που ελέγχει τα συναισθήματα μας και χρειάζεται περισσότερο αίμα, τότε το αίμα αυτό «κλέβε­ται» από τον εγκέφαλο που ελέγχει τη λογι­κή μας, με αποτέλεσμα αυτός να αρχίσει να υπολειτουργεί.
Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός της αιμάτωσης των τριών εγκεφάλων μας κρύβεται κάτω και πίσω από όλα τα ψυχολογικά δρά­ματα και τις ψυχολογικές κρίσεις της ανθρώ­πινης ζωής…
 

 Ο Εγκέφαλος των Ερπετών, ή «Ερπετικός Εγκέφαλος» ή R-complex

 

Ο Εγκέφαλος των ερπετών που υπάρχει στον άνθρωπο αποτελεί το γνωστότερο φανερό κα­τάλοιπο από την ερπετική γενετική μας κλη­ρονομιά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του όλου νευρικού συστήματος και η ονομα­σία του παραπέμπει στην καταγωγή του από τα ερπετά (R-complex = Reptilcomplex = Ερπετικό Σύμπλεγμα), και προέρχεται από το ερπετό που είναι ο πρόγονος των θηλαστικών. Υπολογίζεται όχι έζησε την Τριουρασσική περίοδο πριν από 200 έως 240 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Ερπετικός εγκέφαλος υπάρχει και είναι σχεδόν όμοιος σε όλα τα είδη των ζώων, πουλιών και ερπετών που ζουν σήμερα στη γη. Η λειτουργίες του είναι απλές και σχετίζονται αποκλειστικά με την επιβίωση: Η πείνα, το σεξ, ο φόβος, η αντίδραση «μάχης – αποφυγής», η υπεράσπιση του προσωπικού μας εδάφους, το να είσαι ασφαλής, ο έλεγχος της θερμοκρασίας.

Οι δομές που τον απαρτίζουν είναι πολύ όμοιες είτε τον εξετάζουμε στον άνθρωπο εί­τε σε ένα σημερινό ερπετό, όπως π.χ. τον κροκόδειλο. Υπάρχει όμως η διαφορά ότι στα μεν ερπετά ο εγκέφαλος αυτός αποτελεί, σχε­δόν, το σύνολο τους εγκεφάλου τους, ενώ στον άνθρωπο τον έναν μόνον από τους τρεις εγκεφάλους που έχουμε στο κεφάλι μας.
Ο ανθρώπινος ερπετικός εγκέφαλος ελέγ­χει τους μύες, την ισορροπία και τις αυτόνο­μες λειτουργίες -όπως η αναπνοή ή ο κτύπος της καρδιάς- είναι ενεργός ακόμη και όταν κοιμόμαστε βαθιά και φαίνεται να σχετίζεται με την «παραγωγή» των ονείρων.

Με βάση τον προγραμματισμό του είναι άκαμπτος, έχει εμμονές, είναι κατανα­γκαστικός, τελετουργικός και παρανοϊ­κός, γεμάτος από τις «προγονικές μνή­μες» και θέλει να διατηρεί πάντα τις ίδιες συμπεριφορές χωρίς να μαθαίνει ποτέ από τα προηγούμενα λάθη του.
Είναι προ­γραμματισμένος να ελέγχει τις αρχαιότερες εξελικτικά συμπεριφορές του ανθρώπου, που είναι ανάλογες με εκείνες που μπορούμε να παρατηρήσουμε και στα σημερινά ερπετά, όπως τα φίδια ή τις σαύρες.

Έξη βασικές και σημαντικές ανθρώπινες συμπεριφορές έχει βρεθεί ότι προκαλούνται και ελέγχονται από τον ερπετικό εγκέφαλο:
α) οι διάφοροι ψυχαναγκασμοί,
β) οι προσωπικές καθημερινές τελετουρ­γικές συνήθειες,
γ) η σχεδόν δουλική προσαρμογή στον «παλιό τρόπο που γίνονταν τα πράγμα­τα»,
δ) οι τελετουργίες ανάμνησης και υπεν­θύμισης,
ε) η υπακοή στην ιεραρχία και σε κάθε κατεστημένο, όπως το νομικό, το θρησκευτικό, το πολιτιστικό κλπ.
Ο ρατσισμός, ο φόβος, η άσκηση φυσι­κής ή ψυχολογικής βίας, το βίαιο σεξ, όλα είναι εκδηλώσεις που οφείλονται σε έναν ιδιαίτερα ενεργοποιημένο ερπετικό εγκέφαλο.
Αν και οι δύο άλλοι μας εγκέφαλοι τείνουν να εξισορροπούν τα ακραία χαρακτηριστικά του ερπετικού μας εγκέφαλου στους περισ­σότερους ανθρώπους, σχεδόν ποτέ δεν κατα­φέρνουν να τα εξαλείψουν.

Για σκεφτείτε λίγο τις μικρές καθημερινές σας συνήθειες και το άγχος ή ακόμα και τον φόβο που σας δημιουργείται όταν για κάποιο λόγο δεν τις τηρήσετε. Μήπως στο σπίτι σας κάθεστε πά­ντα στην ίδια καρέκλα και με τον ίδιο πάντα τρόπο; Μήπως πηγαίνετε στη δουλειά σας από τον ίδιο πάντα δρόμο; Μήπως ακολουθείτε τις παραδόσεις με απόλυτη προσήλωση και σας πιάνει άγχος αν δεν ακολουθηθούν οι τυπικότητες που σας «είπε η γιαγιά σας» κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής τελετής; Μήπως στέκεστε στην σειρά μερικές ώρες για να προσκυνήσετε την «θαυματουργή εικόνα» που ήρθε στην πόλη σας;

Οι παραπάνω συνήθειες (μαζί με τις άπειρες παρόμοιες) καθώς και το άγχος που μας προκαλείται από την μη-τήρησή τους είναι εκδηλώσεις του ερπετικού μας εγκέφαλου. Και βέβαια, υπάρχουν οι άνθρω­ποι που, για διάφορους λόγους, ο ερπετικός τους εγκέφαλος είτε υπερλειτουργεί παροδι­κά, είτε είναι και σε μία διαρκή κατάσταση εγρήγορσης. Αυτοί, συνήθως, εκδηλώνουν μια ποικιλία από ψυχολογικές διαταραχές

Οι άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερα ενεργοποιημένο τον ερπετικό τους εγκέ­φαλο νοιώθουν πιο άνετα όταν βρίσκο­νται μέσα σε αυστηρές ιεραρχικές δομές και τείνουν να προσαρμόζονται πολύ καλά σε αυτές. Έχουν ακόμα την τάση να κάνουν παρέα μόνο με όσους ευνοούν την επιδίωξη των προσωπικών τους σκοπών. Στους υπόλοιπους αργά ή γρήγορα βρίσκουν ελαττώματα και απομακρύνονται.

Υπάρχουν βέβαια και οι «ερπετοειδείς» που ελέγχουν όλες τις μυστικές οργανώσεις, και γνώριζαν από παλιά το πώς λειτουργεί ο ερπετι­κός εγκέφαλος του ανθρώπου. Οι ίδιοι προ­σπάθησαν να περιορίσουν τη δημοσιο­ποίηση των ανακαλύψεων αυτών και το έχουν καταφέρει πολύ καλά αφού απειροελάχιστοι άνθρωποι ενδιαφέρονται γι αυτά τα θέματα. Οι ερπετοειδείς κατα­λαβαίνουν πολύ καλύτερα τις λειτουργίες του και το πώς μπορεί να ελεγχθούν αυτές, ακριβώς λόγω της ερπετικής γενετικής τους κληρονομιάς. Και βέβαια, χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν αυτές τις γνώσεις τους προκειμένου να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους και να ελέγξουν συνολικά την ανθρω­πότητα, ακριβώς μέσα από την ενεργοποί­ηση του ερπετικού εγκεφάλου του κάθε ανθρώπου καθώς, όπως είδαμε στην εισαγω­γή, όταν ο ερπετικός μας εγκέφαλος είναι ενεργοποιημένος τότε αδρανοποιούνται και τα συναισθήματα και η λογική μας. (Η προ­σπάθεια ενεργοποίησης του ερπετοειδούς εγκεφάλου των ανθρώπων είναι σαφέστατη στις μέρες μας, κυρίως με τα πρότυπα που προβάλλονται καταιγιστικά μέσω της τηλεό­ρασης και που προκαλούν φανατισμό και προσηλωμένες κλειστές σκέψεις: ποδόσφαιρο, οικονομικό αποκλεισμό, θρησκευτικές προσηλώσεις κλπ.) 
 

Ο Παλαιο-Εγκέφαλος των θηλαστικών, ή «Παλαιοθηλαστικός εγκέφαλος» ή «Limbic system»

 

Καθώς προχωρούσε η βιολογική εξέλιξη των ειδών και άρχιζαν να εμφανίζονται ζώα που δεν γεννούσαν αυγά αλλά ζωντανά νεογνά -τα μαρσιποφόρα και τα θηλαστικά- χρειά­στηκε να δημιουργηθεί και ένας ακόμα, ένας «δεύτερος», εγκέφαλος, που θα είχε την λει­τουργία να διαχειριστεί τα καινούργια εξελι­κτικά ερεθίσματα και τις νέες βιολογικές ανάγκες που σχετίζονταν με την προστασία των νεογέννητων. Αυτός ο δεύτερος εγκέφα­λος αναπτύχθηκε εξωτερικά από τον πρώτο, περιτριγυρίζοντας και περιβάλλοντας τον σαν αψίδα ή τόξο. Και επειδή όταν τον βρή­καν οι ανατόμοι έδινε ακριβώς την εικόνα μιας αψίδας γύρω από τον πρωτογενή εγκέ­φαλο, σκέφτηκαν να του δώσουν μια ονομα­σία που να σχετίζεται με τη λατινική ονομα­σία της αψίδας, limbus.

Ο Παλαιοθηλαστικός εγκέφαλος είναι σχεδόν όμοιος σε όλα τα είδη των θηλαστικών που ζουν σήμερα στη γη, από τον άνθρωπο και τη γάτα, ως το άλογο και τα ποντίκια. Τα θηλαστικά έχουν «αισθήματα» όπως και εμείς.

Αυτός ο δεύτερος εγκέφαλός μας ελέγχει τις λειτουργίες που σχε­τίζονται με τα αισθήματα, τα συναισθή­ματα και τα ένστικτα, την ευχαρίστηση από την αναπαραγωγή, την επιλογή και απόλαυση από τη διατροφή, την ανατροφή των νε­ογνών του είδους, την συνεργασία, την ομαδικότητα, την ανταγωνιστικότητα. Εί­ναι δε υπεύθυνος για τη δημιουργία και την ανάκληση της συναισθηματικής μνήμης.

Οι λειτουργίες που σχετίζονται με το σύ­στημα των συναισθημάτων, φαίνεται να κα­θορίζονται με βασικό γνώμονα το αν κάτι, π.χ. ένα πρόσωπο, μία κατάσταση ή μια εμπειρία, είναι «ευχάριστο» ή «δυσάρεστο».

Μέσα από αυτή την βασική ανάλυση ,την ανάκληση της συναισθηματικής μνήμης, ο Παλαιοθηλαστικός εγκέφαλος στοχεύει στην επιλογή και στην εκδήλωση συμπεριφορών που οδηγούν σε μόνιμη «βίωση ευχάριστου» και σε μόνιμη «αποφυγή του δυσάρεστου».
Ο Παλαιοθηλαστικός εγκέφαλος:

α) ελέγχει και ρυθμίζει τη συναισθηματική στάση μας απέναντι στο κάθε τι, το αν είμαστε θετικά ή αρνητικά διατιθέμενοι για κάποιον άνθρωπο,

β) επιλέγει τόσο το θέμα που θα εστιάσει η προσοχή μας όσο τον τρόπο που θα γίνει η εστίαση αυτή,
γ) επινοεί καινούργιες και μη-προβλέψιμες συμπεριφορές για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων, εφόσον «καταλάβει» ότι ο τρόπος που διαχειριζόταν τις καταστάσεις αυτές μέχρι σήμερα  δεν ήταν ικανοποιητικός.

Στον Παλαιο-θηλαστικό εγκέφαλο του ανθρώπου έχει εντοπιστεί η βιολογική βάση για την εκδήλωση μιας σειράς από ψυχολογικές διαταραχές, ανάμεσα τους την τάση για δογματική και παρανοϊκή συμπεριφορά, τη δη­μιουργία και τη βίωση του αισθήματος κατωτερότητας, της αδυναμίας για την ορθολογική αντιμετώπιση των επιθυ­μιών και της ζήλιας.
Στην περί­πτωση που έχουν δημιουργηθεί τέτοιες ψυ­χολογικές διαταραχές, ο Παλαιοθηλαστικός εγκέφαλος έχει τη δύναμη να αδρανοποι­εί και να υποκαθιστά τον Νεοθηλαστικό εγκέφαλο. Με απλά λόγια, τα συναισθήμα­τα έχουν τη δύναμη να αδρανοποιούν και υποκαθιστούν τη λογική σκέψη. Σε μια τέτοια περίπτωση ο άνθρωπος χάνει την ικα­νότητα της αξιολογικής κρίσης για το απο­τέλεσμα μιας συμπεριφο­ράς του και όλες οι αποφάσεις παίρνονται με βάση το (ηθικό) κριτήριο του τι είναι «καλό» και του τι είναι «κακό»
 

 Ο Νέο-Εγκέφαλος των θηλαστικών, ή ο «νεοθηλαστικός εγκέφαλος»

 

Αυτός ο τρίτος εγκέφαλος μας είναι εκείνος που μας χαρακτηρίζει σαν είδος και με τον οποίο είμαστε περισσότερο εξοι­κειωμένοι. Βρίσκεται στο πιο επιφανειακό μέρος της δομής που σχηματίζουν οι τρεις εγκέφαλοι μας και, ουσιαστικά, υπάρχει μό­νο στα Πρωτεύοντα (άνθρωπος και πίθηκοι) καθώς και σε κάποια άλλα ανώτερα θηλαστι­κά (δελφίνια και σε μερικά είδη φάλαινας).

Για να καταλάβετε τις λειτουργίες αυτού του εγκεφάλου αρκεί να φέρετε στο μυαλό σας την εικόνα ενός πιθήκου και ενός αλό­γου και να σκεφθείτε τις διαφορές ανάμεσα στα πράγματα που μπορούν να κάνουν αυτά τα δύο ζώα, όπως την ικανότητα να χρησιμο­ποιούν εργαλεία, να ζουν σε οργανωμένες ομάδες με σύνθετες κοινωνικές αλληλεπιδρά­σεις ή την ικανότητα του προγραμματισμού μιας μετακίνησης σε μια άλλη εδαφική πε­ριοχή.

Στους ανθρώπους, αυτός ο εγκέφαλος εί­ναι ακόμα περισσότερο αναπτυγμένος δίνο­ντας τους την ικανότητα της ομιλίας, της γλώσσας και της λογικής σκέψης. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για  δελφίνια και για ορισμένα είδη φάλαινας.

Ο Νεοθηλαστικός εγκέφαλος παρου­σιάζει ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές σε μέ­γεθος, σε ελικώσεις και σε επιφάνεια, κα­θώς και σε πολυπλοκότητα οργάνωσης στα διάφορα ζώα που υπάρχει. Όσο πε­ρισσότερο εξελιγμένο είναι ένα ζώο τόσο πε­ρισσότερο αναπτυγμένος είναι ο Νεοθηλαστι­κός του εγκέφαλος.

Στον άνθρωπο ο Νεοθηλαστικός εγκέφα­λος καταλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού όγκου της κοιλότητας του κρανί­ου και χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια, το δεξί και το αριστερό, που επικοινωνούν μεταξύ τους. (Οι δύο «άλλοι εγκέφαλοι» δεν χωρίζο­νται σε ημισφαίρια)

Αυτά τα δύο ημισφαίρια αποτελούν δύο ξεχωριστούς εγκεφάλους, τον αριστερό εγκέφαλο (που ελέγχει κινητικά και αισθητικά το δεξί μέρος του σώματος και σχετίζεται με την εκδήλωση της λεκτικής ικανότητας, της λογικής σκέψης και της αντίληψης και τον δεξιό εγκέφαλο (που ελέγχει κινητι­κά και αισθητικά το αριστερό τμήμα του σώματος και σχετίζεται με την αντίληψη του χώρου, την συμβολική γλώσσα, την αφηρημένη σκέψη, την μουσική και την καλλιτεχνική ικανότητα).

Ο Νεοθηλαστικός εγκέφαλος στον άνθρω­πο σχετίζεται με την εκδήλωση όλων εκεί­νων των ιδιοτήτων και των ικανοτήτων που μας χαρακτηρίζουν σαν είδος. Στις περιπτώ­σεις που για διάφορους λόγους, συνήθως νευρολογικές ή άλλες παθήσεις, δεν λειτουρ­γεί καλά ή ατροφεί, ο άνθρωπος χάνει στα­διακά κάποια ή και όλα τα χαρακτηριστικά του τον ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα πρω­τεύοντα ζώα. Στις ακραίες δε περιπτώσεις που σταματάει ολοκληρωτικά τη λειτουργία του, τότε ο άνθρωπος είτε πεθαίνει είτε γίνε­ται «φυτό».
 
Επίλογος
 
Κλείνοντας τη παρουσίαση των τριών εγκε­φάλων του ανθρώπου είναι σημαντικό να σταθούμε ξανά στο θέμα του πως αυτοί συν­δυάζονται και συνεργάζονται μεταξύ τους.
 Ο πρώτος ελέγχει την επιβίωση, ο δεύτερος τα συναισθήματα και ο τρίτος τη λογική.
Όταν όμως αναφερόμαστε στην ανθρώπινη ζωή και στο τι μας ξεχωρίζει από τα ζώα αναφερόμαστε κυρίως σε δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι η ικανότητα του να «ζούμε» και να θυμόμαστε τα συναισθήματα μας, μια ικανότητα που ελέγχεται από τον Παλαιο-θηλαστικό εγκέφαλο μας.

Το δεύτε­ρο είναι η ικανότητα να κάνουμε πράγματα που μας οδηγούν στην αυτοπραγμάτωση, μια ικανότητα που ελέγχεται από τον Νέο-θηλαστικό εγκέφαλο μας.
Παραλείπου­με όμως να αναφερθούμε σε ένα τρίτο, το βα­σικότερο και σίγουρα το πιο μοναδικό μας χαρακτηριστικό. Και αυτό δεν είναι άλλο παρά η επίγνωση της θνητότητας μας. Που, από ότι φαίνεται, με τον έναν ή τον άλ­λο τρόπο προσπαθούμε να τη ξεχνάμε και να ζούμε με τρόπο που μοιάζει σαν να μην έχουμε την επίγνωση αυτή.

Αν το γεγονός αυτό σας μπερδεύει, τότε θα πρέπει να το προσεγγίσετε, και αυτό, μέσα από την θεωρία των τριών εγκεφάλων. Η επίγνωση της θνητότητας μας είναι, στους περισσότερους ανθρώπους, μια λογική και μόνο επίγνωση, μια επίγνωση που περιορίζεται στον έναν από τους τρεις εγκεφάλους μας. Οι άλλοι δύο προτι­μούν είτε να την αγνοούν είτε να την θεω­ρούν σαν μια «ανοησία» του μικρού παιδιού, του εξελικτικά νεότερου εγκεφάλου.
Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που αυτή η επίγνωση της θνητότητας περνάει και στον δεύτερο εγκέφαλο μας; Για κάποιους, αυτή είναι η στιγμή της «φώτισης», η στιγ­μή που όλα έρχονται και βρίσκουν το πραγματικό μέγεθος τους.

Και τι γίνεται στη περίπτωση που αυτή η επίγνωση της θνητότητας περνάει και στον πρώτο -τον ερπετικό- εγκέφαλο μας; Αν και για το θέμα αυτό κανείς δεν μπορεί να μιλή­σει με βεβαιότητα, υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικές μεταξύ τους προσεγγίσεις. Η πρώτη είναι, απλά, ότι πεθαίνουμε! Μόνο στη περίπτωση αυτή ο ερπετικός εγκέφαλος μας μπορεί να κατανοήσει τη θνητότητα μας και, ακόμα και τότε, περισσότερο την υφί­σταται και τη νοιώθει παρά την καταλα­βαίνει.

 Η δεύτερη, είναι ότι βιώνουμε μία εσωτερική πνευματική εμπειρία ενότητας με το σύμπαν, μια εμπειρία που περιγράφεται σαν νιρβάνα ή «θέωση,», μια εμπει­ρία που χαρακτηρίζεται και από την παρου­σία και τη βίωση πολλών από τα στοιχεία που περιγράφουν όσοι έχουν ζήσει προσωπι­κά μία επιθανάτια εμπειρία.

Και αυτό θεωρείται ότι συμβαίνει είτε για­τί ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί έκλυσης νευροδιαβιβαστών που είναι κοινοί για την πρόκληση των εμπειριών που σχετί­ζονται και με τις δύο παραπάνω προσεγγί­σεις, είτε γιατί μόνον με τον τρόπο αυτό σταματούν και οι τρεις εγκέφαλοι μας και έτσι ερχόμαστε σε επαφή με την παγκόσμια συνειδητότητα, ή με τον Θεό μας!
 

 
 
 

 


https://youtu.be/_YirRI5JEMc



 

http://xrysomellon.blogspot.com 

 

 

 

 

theologos vasiliadis