Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate
Πολιτικη της Θρησκειας: Ο Ιησούς δεν γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου; Ποιός όρισε την ημερομηνία

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Ο Ιησούς δεν γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου; Ποιός όρισε την ημερομηνία

Ο Ιησούς δεν γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου; Ποιός όρισε την ημερομηνία

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανού αστονόμου Γιοχάνες Κέπλερ (1571-1630), οι οποίοι δημοσιεύτηκαν το 1614 στο βιβλίο De vero anno quo æternus Dei Filius humanam naturam in utero benedictæ Virginis Mariæ assumpsit (το οποίο θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως «Σχετικά με το πραγματικό έτος που ο Αιώνιος Υιός του Θεού πήρε την μορφή του ανθρώπου στην κοιλία της Παρθένου Μαρίας»), ο Ιησούς δεν γεννήθηκε την ημερομηνία και τη χρονιά που ξέρουμε.

 
 
 
 
 Ο Κέπλερ αμφέβαλλε για τις ημερομηνίες που είχαν δώσει οι προκάτοχοί του για το έτος 1 της γέννησης του Ιησού. Επικεντρώθηκε στο «άστρο της Βηθλεέμ», το οποίο αναφέρεται στην Βίβλο ως το άστρο που γνωστοποίησε στους τρεις Μάγους την γέννηση του Ιησού, παρότι ένα αστέρι στον ουρανό δεν μπορεί να υποδείξει το ακριβές σημείο επί της γης.

Αυτό το αστέρι, σύμφωνα με τον Κέπλερ, είναι μια σύνοδος, μια προσέγγιση Δία και Κρόνου, το οποίο δημιουργεί ένα φωτεινό σημείο μέσα στη νύχτα και το οποίο μπορεί να εντοπιστεί από ένα έμπειρο μάτι. Καθορίζει, σύμφωνα με τον Κέπλερ, την πορεία των πλανητών και εκτίμησε ότι η σύνοδος των άστρων πρέπει να έγινε επτά χρόνια πριν ο Ιησούς λέγεται ότι γεννήθηκε: δηλαδή περίπου στις 7 Απριλίου, στις 3 Οκτωβρίου ή στις 4 Δεκεμβρίου του έτους -7.
Αυτή η θεωρία του Κέπλερ επιβεβαιώθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο XVI, ο οποίος δήλωσε το 2012 ότι πρέπει να καθοριστεί μια ημερομηνία «μερικά χρόνια νωρίτερα», περίπου «έξι ή επτά χρόνια» για την Γέννηση του Ιησού. Ο Πάπας, λιγότερο κατηγορηματικός από τον Κέπλερ, εκτίμησε ότι θα μπορούσε ο Ιησούς να είχε γεννηθεί και «τέσσερα χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Κινέζων χρονολόγων».

 
Επομένως, από πού προέρχεται η βεβαιότητα σύμφωνα με την οποία καθορίζεται το «Ετος μηδέν» των αστρονόμων; Η βεβαιότητα ανέρχεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. και στις εργασίες ενός Ρωμαίου μοναζού, του Denys le Petit. Μετά από αίτημα του Πάπα Ιωάννη Ι, ο μοναχός, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα μαθηματικός και αστρονόμος, ξεκινάει μια πλήρη αναθεώρηση της χρονολόγησης με βάση την χριστιανική πίστη. Η αναθεώρηση εγκρίθηκε από τον Πάπα Ιωάννη ΙΙ, το 533.
Τότε ήταν που μπήκε τέλος στην περιφερόμενη ημέρα γέννησης του Ιησού. Ως τότε άλλοτε την γιόρταζαν στις 19 Απριλίου, άλλοτε στις 28 Μαρτίου ή και στις 6 Ιανουαρίου. Ο μοναχός αποφασίζει να εκκινήσει το χριστιανικό έτος από τις 25 Δεκεμβρίου, κάνοντάς την ημερομηνία γέννησης του Ιησού, ενώ αποφάσισε ότι το Πάσχα θα γιορτάζεται η ανάσταση του Κυρίου.


Ο 6ος αιώνας δεν γνώριζε την χρήση του Ετους μηδέν, έτσι, ο Denys le Petit ξεκίνησε τον χριστιανικό του αιώνα από το Ετος 1.





iefimerida.gr
 
 
 
 
 

 

theologos vasiliadis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου