Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Αποτελεί η Θρησκεία τη Ρίζα των Προβλημάτων της Ανθρωπότητας;

Αποτελεί η Θρησκεία τη Ρίζα των 
 

Προβλημάτων της Ανθρωπότητας;

 
«ΟΤΑΝ η θρησκεία δεν υποδαυλίζει τις προστριβές, λειτουργεί σαν ναρκωτικό το οποίο αμβλύνει την ανθρώπινη συνείδηση και γεμίζει το μυαλό του ανθρώπου με ψευδαισθήσεις που τον αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα. . . . Κάνει τους ανθρώπους στενόμυαλους, δεισιδαίμονες, γεμάτους μίσος και φόβο». Ο πρώην Μεθοδιστής ιεραπόστολος που έγραψε τα παραπάνω πρόσθεσε: «Αυτές οι κατηγορίες είναι αληθινές. Υπάρχει κακή και καλή θρησκεία».—Ίδρυσε τη Δική σου Θρησκεία (Start Your Own Religion).
 
Ίσως ορισμένοι πουν ότι αυτές οι επικρίσεις είναι άδικες. Ποιος όμως μπορεί να αρνηθεί τα ιστορικά γεγονότα; Η θρησκεία, η οποία ορίζεται ως «υπηρεσία και λατρεία του Θεού ή του υπερφυσικού», έχει δημιουργήσει ένα υπόμνημα που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι αποτρόπαιο. Θα έπρεπε να μας διαφωτίζει και να μας εμπνέει. Συχνότατα, όμως, αυτό που όντως κάνει είναι να γεννάει προστριβές, αδιαλλαξία και μίσος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

 
Ένας “Άγγελος Φωτός” που Παροδηγεί
 
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, η απάντηση είναι πολύ απλή. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «άγγελο φωτός», ο Σατανάς ο Διάβολος έχει παροδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους κάνοντάς τους να ακολουθούν τις δικές του διδασκαλίες αντί για τις διδασκαλίες του Θεού. (2 Κορινθίους 11:14) Ο απόστολος Ιωάννης έδειξε ότι η επιρροή του Σατανά είναι τόσο εκτεταμένη ώστε «ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στην εξουσία του πονηρού». (1 Ιωάννη 5:19) Ο Ιωάννης γνώριζε ότι ο Σατανάς «παροδηγεί ολόκληρη την κατοικημένη γη».—Αποκάλυψη 12:9.
 
Ποιες είναι οι συνέπειες; 
Ο Σατανάς έχει αναπτύξει θρησκευτικά συστήματα τα οποία επιφανειακά φαίνονται άγια. Έχουν «ένα προσωπείο “θρησκείας”» αλλά οι κακοί καρποί που παράγουν εκθέτουν την πραγματική τους κατάσταση. (2 Τιμόθεο 3:5, Τζ. Μπ. Φίλιπς [ J. B. PhillipsΜατθαίος 7:15-20) Αντί να συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων της ανθρωπότητας, η θρησκεία γίνεται στην ουσία μέρος του προβλήματος.
 
Μη βιάζεστε να απορρίψετε αυτή την άποψη θεωρώντας την υπερβολική ή παράλογη. Θυμηθείτε πως η ουσία της απάτης είναι ότι αυτός που εξαπατάται δεν το αντιλαμβάνεται. Ο απόστολος Παύλος έδωσε ένα παράδειγμα όταν έγραψε: «Αυτά που θυσιάζουν τα έθνη τα θυσιάζουν σε δαίμονες και όχι στον Θεό». (1 Κορινθίους 10:20
 
Εκείνοι οι άνθρωποι πιθανότατα θα συγκλονίζονταν στη σκέψη ότι λάτρευαν δαίμονες. Νόμιζαν ότι λάτρευαν κάποιον καλό θεό, ή θεούς. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είχαν εξαπατηθεί από «πονηρές πνευματικές δυνάμεις στους ουράνιους τόπους», οι οποίες υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σατανάς για να παροδηγεί την ανθρωπότητα.—Εφεσίους 6:12.

Αυτό που χαρακτήριζε τους αληθινούς Χριστιανούς δεν ήταν απλώς μια δήλωση ευσέβειας αλλά η πίστη που αντανακλούσε τις υπέροχες ιδιότητες τις οποίες παράγει το άγιο πνεύμα του Θεού. (Γαλάτες 5:22, 23· Ιακώβου 1:22· 2:26
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε αυτές τις ιδιότητες κατέχει η ανυπέρβλητη ιδιότητα της αγάπης, που είναι το διακριτικό γνώρισμα της γνήσιας Χριστιανοσύνης.—Ιωάννης 13:34, 35.



Η Αληθινή Θρησκεία θα Ήταν Κρυμμένη για Κάποιο Διάστημα
 
Αυτή η κίβδηλη Χριστιανοσύνη φέρει την ευθύνη για τους «αιώνες απόλυτης βαρβαρότητας» και για το πνευματικό σκοτάδι το οποίο κάλυψε το Χριστιανικό κόσμο στους αιώνες που ακολούθησαν. Προβλέποντας το γεγονός αυτό και όλες τις άλλες εξαχρειωτικές και βίαιες πράξεις που έγιναν έκτοτε στο όνομα της θρησκείας, ο απόστολος Πέτρος σωστά προείπε ότι «εξαιτίας αυτών [των καθ’ ομολογία Χριστιανών] θα λέγονται υβριστικά λόγια για την οδό της αλήθειας».—2 Πέτρου 2:1, 2.
 
«Θεολογία Οργής και Μίσους»
 
Σίγουρα δεν ευθύνεται μόνο ο Χριστιανικός κόσμος για την κακή φήμη της θρησκείας. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τις φονταμενταλιστικές εκδοχές περί «μαχητικής ευσέβειας» που, όπως λέει η πρώην μοναχή Κάρεν Άρμστρονγκ, έχουν προκύψει από «κάθε κύρια θρησκευτική παράδοση». Σύμφωνα με την Άρμστρονγκ, μια καθοριστική δοκιμή για κάθε θρησκεία είναι το κατά πόσο οδηγεί σε «πρακτική εκδήλωση συμπόνιας». 
 
Ποιο είναι το ιστορικό των φονταμενταλιστικών θρησκειών σε αυτόν τον τομέα; «Η φονταμενταλιστική πίστη», γράφει η Άρμστρονγκ, «είτε είναι Ιουδαϊκή είτε Χριστιανική είτε Μουσουλμανική, αποτυχαίνει στη δοκιμή αυτή αν μετατρέπεται σε θεολογία οργής και μίσους». 
(Η Μάχη για τον Θεό—Ο Φονταμενταλισμός στον Ιουδαϊσμό, στη Χριστιανοσύνη και στον Ισλαμισμό [The Battle for God—Fundamentalism in Judaism, Christianity and Islam])
 
 Μήπως όμως μόνο το «φονταμενταλιστικό» θρησκευτικό ρεύμα έχει αποτύχει σε αυτή τη δοκιμή και έχει γίνει «θεολογία οργής και μίσους»; 
 
Η ιστορία δείχνει κάτι διαφορετικό.
 
Στην πραγματικότητα, ο Σατανάς έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία ψεύτικης θρησκείας, η οποία χαρακτηρίζεται από οργή, μίσος και σχεδόν αδιάκοπη αιματοχυσία. Η Αγία Γραφή δίνει σε αυτή την αυτοκρατορία την ονομασία «Βαβυλώνα η Μεγάλη, η μητέρα . . . των αηδιαστικών πραγμάτων της γης», και την εμφανίζει ως πόρνη που ιππεύει στη ράχη ενός πολιτικού συστήματος όμοιου με θηρίο. Είναι αξιοσημείωτο ότι θεωρείται υπόλογη για «το αίμα . . . όλων εκείνων που σφάχτηκαν στη γη».—Αποκάλυψη 17:4-6· 18:24.

Η Ρίζα του Προβλήματος
 
Άρα λοιπόν, η άποψη ότι η θρησκεία αποτελεί τη ρίζα όλων των προβλημάτων της ανθρωπότητας είναι εν μέρει σωστή.

 Ισχύει για την ψεύτικη θρησκεία.

Ο Θεός όμως σκοπεύει να εξαλείψει κάθε είδους ψεύτικη θρησκεία πολύ σύντομα. (Αποκάλυψη 17:16, 17· 18:21)

 Σε όσους αγαπούν την κρίση και τη δικαιοσύνη δίνει την εξής εντολή: «Βγείτε από αυτήν [δηλαδή τη Βαβυλώνα τη Μεγάλη, την παγκόσμια αυτοκρατορία της ψεύτικης θρησκείας], λαέ μου, αν δεν θέλετε να συμμετάσχετε με αυτήν στις αμαρτίες της και αν δεν θέλετε να λάβετε από τις πληγές της. 
Διότι οι αμαρτίες της συσσωρεύτηκαν μέχρι τον ουρανό, και ο Θεός θυμήθηκε τις άδικες πράξεις της». (Αποκάλυψη 18:4, 5
 
Ναι, ο ίδιος ο Θεός αισθάνεται βαθιά προσβεβλημένος από τη θρησκεία που “υποδαυλίζει τις προστριβές, αμβλύνει την ανθρώπινη συνείδηση, γεμίζει το μυαλό με ψευδαισθήσεις που το αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα και κάνει τους ανθρώπους στενόμυαλους, δεισιδαίμονες, γεμάτους μίσος και φόβο”!






theologos vasiliadis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου